Forum www.baybus.fora.pl Strona Główna www.baybus.fora.pl
BAYBUS Starania - Ciąża - Macierzyńswto - Nasz Kobiecy Świat
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

DIETA BEZGLUTENOWA-przepisy, porady

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.baybus.fora.pl Strona Główna -> Dieta dziecka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mama_oskara_i_larysy
Wesoły Autobus



Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 700
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 16:40, 06 Lut 2012    Temat postu: DIETA BEZGLUTENOWA-przepisy, porady

Z myślą o dzieciach ( i nie tylko) mam z naszego forum, które muszą być na diecie bezglutenowej zakładamy nowy temat..
myślę że będzie wspaniale gdy będziemy tu umieszczać sprawdzone przepisy dla bezglutenowców, ale nie tylko! proszę również pisać jakie produkty jakich firm polecacie, które Waszym zdaniem są godne polecenia.
Które produkty ogólnodostępne nie posiadają glutenu (jogurty, ketchupy, majonezy? itp)
Może bardziej doświadczona mama w temacie napisze coś w rodzaju wyprawki na start.. co kupić na początek, co będzie niezbędne w kuchni, czasami zapomina się o tak prozaicznych rzeczach jak bułka tarta lub proszek do pieczenia.. która mąka lepsza? czy trzeba kupić ryżową, kukurydzianą, kokosową , z tapioki czy może wystarczy jedna ?
zapraszam !!!!!!!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ania j
VIP



Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 2951
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Stary "baybus"

PostWysłany: Pon 18:24, 06 Lut 2012    Temat postu:

placówszki twarogowe:
twarog 250g najlepiej CAPRI (typu włoskiego)
1 jajko cale
cukru do smaku : łezeczka herbatnia
maka bezglutenowa tak aby zlaczyc składniki okolo 3/4 szklanki
zagniesc: ciasto bedzie lepkie nie przejmowac sie tym . Uformowac pol centymetrowe na grubosc a wielkosc dowolna - okragle w miare placuszki i smazyc na oleju.
po usmazeniu posypac cukrem pudrem lub polac smietana.

gotowe
Wesoly smacznego


Ostatnio zmieniony przez ania j dnia Pon 18:30, 06 Lut 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
neferi
VIP



Dołączył: 22 Lip 2011
Posty: 2913
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 19:23, 06 Lut 2012    Temat postu:

To może na początek....

lista produktów które nie zawierają glutenu

Produkty zbożowe
Zboża naturalnie niezawierające glutenu: ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy ( z zastrzeżeniami), bułka tarta bezglutenowa

Mięso, ryby, jaja

Świeże nieprzetworzone mięso, ryby, jaja

Mleko i produkty mleczne

Mleko świeże, mleko w kartonie, mleko zagęszczane, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały, żółty


Tłuszcze


Masło, smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek

Warzywa i przetwory z warzyw


Wszystkie warzywa (świeże, mrożone, konserwowane bez dodatków), strączkowe (groch, fasola, soczewica), ziemniaki, skrobia ziemniaczana

Owoce


Wszystkie owoce (świeże, mrożone, konserwowane)

Cukier, słodycze, desery

Cukier, dżem, miód, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów, kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej, ciasta i ciastka oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”

Napoje

Herbata, kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół, czyste alkohole

Przyprawy

Sól, pieprz, zioła, jednorodne przyprawy, ocet winny, ocet jabłkowy


ZAWSZE JEDNAK TRZEBA SIĘ ZAPOZNAĆ ZE SKŁADEM PRODUKTU!!!!


Poniżej kilka rad potrzebnych podczas codziennego gotowania Wesoly


* Nie dodawaj do potraw żadnych składników, których nie jesteś pewien - pamiętaj, że nawet niewielka ilość glutenu, zawarta np. w sosie instant, niestety też szkodzi.

* Najłatwiej jest używać produktów naturalnych, możliwie nieprzetworzonych, gdyż w ich przypadku nie musimy sprawdzać składu pod kątem zawartości glutenu.

* Do zagęszczania zup i sosów, zamiast mąki pszennej, można stosować mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą lub ryżową. Do panierowania, zamiast zwykłej bułki tartej zawierającej gluten, można użyć bułki tartej bezglutenowej (dostępnej w sklepach ze zdrową żywnością), mąki lub kaszki kukurydzianej, sezamu, migdałów, orzechów, lub w ogóle zrezygnować z panierki.

* Do pieczenia ciast najlepsze efekty dają gotowe mieszanki (mixy) mąk bezglutenowych, dostępne w ofercie polskich i zagranicznych producentów. Są one specjalnie ulepszone tak, aby osiągnąć rezultaty jak najbardziej zbliżone do mąki pszennej. Ciasta z takiej mąki są równie smaczne jak ciasta pszenne. Pamiętajmy jednak, by użyć bezglutenowego proszku do pieczenia firmy "Celiko" (ogólnie dostępne proszki zawierają mąkę pszenną) oraz, by nie wysypywać foremki zwykłą bułką tartą (można użyć bułki tartej bezglutenowej, mąki lub kaszki kukurydzianej, albo po prostu wysmarować formę tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia).

* Nie należy smażyć bez glutenowej porcji jedzenia w tym samym tłuszczu, którym wcześniej smażyły się produkty zawierające mąkę pszenną lub zwykłą bułkę tartą (np. kotlety w glutenowej panierce).

* Jeśli przygotowujemy jednocześnie bezglutenową i glutenową potrawę, należy używać do nich osobnych sztućców (np. nie mieszać tą samą łyżką makaronu pszennego i bezglutenowego).

* Pamiętajmy, że nawet niewielkie ilości glutenu, np. okruchy pszennego pieczywa czy ciasta, również są szkodliwe. Dlatego należy unikać krojenia na tej samej desce, na której wcześniej krojony był zwykły chleb, osączania na tym samym sitku, na którym dopiero co osączyliśmy pszenny makaron, kładzenia na tej samej tacy pieczywa pszennego i bezglutenowego, itd. Najwygodniej jest po prostu odwrócić kolejność i najpierw osączyć bezglutenowy makaron, a potem pszenny, najpierw pokroić chleb bezglutenowy, a potem pszenny - i później oczywiście dokładnie umyć używane sprzęty.

* W maśle, dżemie, pastach kanapkowych nabieranych ze wspólnego naczynia mogą znaleźć się okruchy chleba - najbezpieczniej, gdy osoba chora na celiakię ma swoje osobne pojemniki z tymi produktami (można po prostu kupić drugie masło czy dżem i je jakoś oznaczyć).


A na koniec przepis na podstawę żywienia hehe
CHLEBEK KUKURYDZIANY
Składniki
180g mąki kukurydzianej
2 jajka
180 ml jogurtu naturalnego (a nawet trochę więcej, ja dałam 200 ml)
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia (BG)
tłuszcz do posmarowania formy

>Mąkę zmieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia i pozostałymi składnikami.

>Gładką masę wlej do formy wysmarowanej tłuszczem.

>Piecz w temperaturze 200 st, ok. 20 minut.

Moje uwagi:

>Oczywiście czas pieczenia zależy od piekarnika. W moim piekłam 25 min. i 10 minut trzymałam w wyłączonym i zamkniętym piecu. Sądzę, że warto na początku samemu sprawdzić jaki czas będzie właściwy.

>Chlebek jest mało słodki, ale według mnie nie nadaje się np. do szynki. Bardziej pasuje tu jeśli już twaróg, najlepszy z masełkiem lub dżemem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mama_oskara_i_larysy
Wesoły Autobus



Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 700
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 21:18, 06 Lut 2012    Temat postu:

dziękuję dziewczęta za pierwsze wpisy...
mam małą wątpliwość, dostałam kartkę z listą rzeczy ktore powinien jeść Oskar, na liscie znajduje się SKROBIA PSZENNA ...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mama_oskara_i_larysy
Wesoły Autobus



Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 700
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 21:20, 06 Lut 2012    Temat postu:

może jakieś mamy będą sie orientowały, ponieważ chleby zazwyczaj wychodzą mało kleiste.. wrecz strasznie kruche, suche, takim kupnym chlebem (galicyjski) można się dosłownie udusić ..
czego dodac do ciasta zeby chleb był bardziej zjadliwy, a ciasta bardziej wilgotne?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ania j
VIP



Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 2951
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Stary "baybus"

PostWysłany: Wto 7:45, 07 Lut 2012    Temat postu:

ja polecam chleb z balvitenu wiejski ciemny nie jest suchy i dobry w smaku...przynajmniej najlepszy z tych co jadlam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mama_oskara_i_larysy
Wesoły Autobus



Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 700
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 9:22, 07 Lut 2012    Temat postu:

dzięki Aniu, muszę w takim razie spróbować.
obecnie mamy Schar chlebek , lekko słodkawy bo na mące ryżowej, ale młodemu smakuje w formie tostów, na sucho tez go nie chce jeść
Powrót do góry
Zobacz profil autora
neferi
VIP



Dołączył: 22 Lip 2011
Posty: 2913
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 18:59, 07 Lut 2012    Temat postu:

mama_oskara_i_larysy napisał:
dziękuję dziewczęta za pierwsze wpisy...
mam małą wątpliwość, dostałam kartkę z listą rzeczy ktore powinien jeść Oskar, na liscie znajduje się SKROBIA PSZENNA ...
Kasiu skrobia pszenna bezglutenowa powstaje w wyniku modyfikacji i zapewne o takiej tam była mowa.

A odnośnie wypieku chleba to słyszałam coś o dodawaniu ziemniaków , zeby chleb był bardziej "wilgotny" ale nie wiem, nie sprawdzałam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.baybus.fora.pl Strona Główna -> Dieta dziecka
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin