Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ReRe
Super kapeć
Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 3887
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kluczbork
|
Wysłany: Pią 10:33, 29 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Malutka jak robisz cukinię w cieście....Ja mam w lodówce i nie wiem co z nią zrobić? Boże podziwia Was ja nie umię gotować ostatnio sama zrobiłam barszczyk i nawet dobry:) zero weny i pomysłów ehh gdyby nie mama byśmy popadali
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
kaoo
VIP
Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 3065
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Luboń
|
Wysłany: Pią 10:54, 29 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
rere ja tez nei mam zdolnosci kulinarnych nikt mnei nei nauczyl drygu do kombinowania tez nie mam...
z cukini mozesz leczo zrobic dodaje sie podsmazona kielbase mozna pieczarki i papryke tez dodajesz przecier i pycha leczo jest
|
|
Powrót do góry |
|
|
sweethoney
Stara wyga
Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 10183
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 11:26, 29 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
u mnie dzisiaj kopytka z kapustą i boczkiem
|
|
Powrót do góry |
|
|
kaoo
VIP
Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 3065
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Luboń
|
Wysłany: Pią 11:33, 29 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
sweethoney napisał: | u mnie dzisiaj kopytka z kapustą i boczkiem |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Lulkowo
Super kapeć
Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 4298
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Pią 11:42, 29 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Sweethoney kochana, a moglabys mi napisac przepis na kopytka? Bo ja lama nie potrafie zrobic
|
|
Powrót do góry |
|
|
kaoo
VIP
Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 3065
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Luboń
|
Wysłany: Pią 11:46, 29 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
dusisz zimne ugotowane ziemniaki dodajesz jajko i make i chyba nic wiecej (chyba ze mleko) ugniatasz ciasto formujesz cienkie ruloniki i tniesz po skosie czyli na szage po poznańsku a potem albo gotujesz albo smazysz
a ja musze jechac do sklepu to chyba wiem z czym wroce
|
|
Powrót do góry |
|
|
sweethoney
Stara wyga
Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 10183
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 12:03, 29 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Lulku dokładnie jak pisze Kaoo , ja też nie potrafię właśnie zrobiłam pierwszy raz i trochę mi się rozgotowały bo dziecko mi się obudziło hahaha
|
|
Powrót do góry |
|
|
Lulkowo
Super kapeć
Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 4298
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Pią 12:47, 29 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Ale mnie to dokladnie ilosci ile czego trzeba podac, inaczej kaput
|
|
Powrót do góry |
|
|
sweethoney
Stara wyga
Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 10183
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 13:01, 29 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Ja ci nie pomogę bo robiłam pierwszy raz i chyba mi nie wyszły
|
|
Powrót do góry |
|
|
Lulkowo
Super kapeć
Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 4298
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Pią 13:18, 29 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Znalazlam taki przepis:
Kopytka - składniki
1.25 kg ziemniaków (najpopularniejsze u nas irgi i irysy będą odpowiednie)
2 szklanki mąki
2 jajka
sól.
Będą ci również potrzebne: stolnica
praska do ziemniaków lub maszynka do mielenia
duży nóż
deska
drewniana łyżka
2 garnki: średni i duży
miska
durszlak
łyżka cedzakowa.
Kopytka - sposób przygotowania
Ugotuj ziemniaki. Nalej wody do mniejszego garnka, postaw na kuchence i gotuj pod przykryciem. Zanim się zagotuje, obierz ziemniaki. Wrzącą wodę posól, wrzuć do niej przekrojone na połówki lub ćwiartki ziemniaki. Miękkie odcedź, odparuj, trzymając odkryte na małym ogniu przez 1-2 minuty, i odstaw na kilka chwil. Gdy kontakt z kartoflami nie będzie ci już groził poparzeniem, przepuść je przez praskę lub maszynkę prosto do miski i postaw w przewiewnym miejscu, żeby ostygły.
Zanim zaczniesz zagniatać ciasto, ziemniaki muszą być całkowicie zimne. W przeciwnym razie ciasto stanie się kleiste i rzadkie, i nawet zwiększenie ilości mąki nic nie pomoże. Najbezpieczniej byłoby przygotować piure poprzedniego dnia i przechować w lodówce. Przełóż więc zimne ziemniaki na posypaną mąką stolnicę, zrób w nich niewielkie wgłębienie, wbij jajka i przesiej przez sitko 2/3 mąki, kilka razy zamieszaj łyżką, a potem jak najszybciej zagnieć dłonią. Nawet jeśli ciasto wyda ci się nie dość ścisłe, nie dosypuj mąki. Przerwij zagniatanie, gdy tylko składniki dokładnie się połączą, bo ciasto nie powinno zagrzać się od rąk. Podziel je nożem na 6 równych kawałków i przełóż do miski.
Żeby ciasto nie zaczęło się rozłazić, wszystko od tego momentu musi przebiegać sprawnie i szybko. Najpierw postaw na małym ogniu duży garnek do połowy napełniony wodą, bo za jakieś 15-20 minut potrzebny ci będzie wrzątek. Posyp mąką stolnicę, odkrawaj po kawałku ciasta i tocz wałeczki o średnicy około 1.5 cm, turlając je oburącz i często podsypując mąką. Uformowane wałeczki (poza ostatnim) układaj z boku lub z tyłu stolnicy. Chodzi o to, żeby pozostało na niej jak najwięcej miejsca. Ostatni wałeczek spłaszcz otwartą dłonią i, przytrzymując go palcami lewej ręki, skośnie pokrój na kopytka. Odsuwaj przy tym nożem kluski na bok, jednocześnie je rozdzielając, żeby się nie sklejały.
Kiedy pokroisz drugi i trzeci wałeczek, zgarnij kopytka nożem na deskę lub duży półmisek, żeby zrobić miejsce na stolnicy. Jeśli woda już się zagotowała, wrzuć do niej kopytka. Posól wodę, zwiększ płomień i mieszaj kopytka drewnianą łyżką, prowadząc ją przy ściance garnka. Jak tylko woda znowu zawrze, przerwij mieszanie i zmniejsz gaz. Gotuj kopytka 2 minuty od chwili, gdy wypłyną, po czym wyjmuj je łyżką cedzakową na durszlak. Niech przez 2-3 minuty obciekają, potem przełóż je do rondla i postaw na podgrzanej płytce, by nie stygły. Uzupełnij wodę i sól w dużym garnku i ugotuj resztę kopytek.
|
|
Powrót do góry |
|
|
malutka311
Emerytka
Dołączył: 25 Lip 2011
Posty: 1901
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Polska
|
Wysłany: Pią 21:55, 29 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
ReRe myje i obieram cukinie,kroję ją w plastry nie za grube i nie za cienkie ,obtaczam w mące i wrzucam do ciasta naleśnikowego i tak smaże na rozgrzanym oleju pycha
Ciasto robię troszkę żadsze niż do zwykłych naleśników i dodaję wegete i pieprz
Ciasto na naleśniki to jajka,mleko i mąka plus mikser
|
|
Powrót do góry |
|
|
*elvira*
Emerytka
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 1923
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 22:02, 29 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
pierogiiiiiiiiiiiiii ruskieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
|
|
Powrót do góry |
|
|
sweethoney
Stara wyga
Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 10183
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 10:04, 30 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
spaghetti
|
|
Powrót do góry |
|
|
karolka
VIP
Dołączył: 20 Lip 2011
Posty: 2966
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 12:28, 30 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
mielone w sosie z ziemniackami i buraczkami
|
|
Powrót do góry |
|
|
Elunia
Stara wyga
Dołączył: 18 Lip 2011
Posty: 4774
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: stare bb
|
Wysłany: Sob 13:29, 30 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
a u nas dzis zaległa tortilla
|
|
Powrót do góry |
|
|
|