Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Anulka1984
Stara wyga
Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 6109
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 8:29, 22 Lis 2011 Temat postu: Z warzywkami za pan brat :) |
|
|
Zapraszam do wszelkich przepisów z warzyw, owoców tudzież podobnych
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
inez
Pikaczu
Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 2021
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 8:55, 22 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
i po co ja to czytalam,
zachcialo mi sie owocowej salatki z pomaranczy bananow, kiwi jablek
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jarzynowa
Emerytka
Dołączył: 20 Lip 2011
Posty: 1695
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 13:08, 23 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
frytki ze słodkich ziemniaków (patatów/batatów) z piekarnika
bataty
ciutke oliwy
sól
przyprawy - ja daję przeróżne ziola ( rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie)
pieprz
czosnek suszony lub granulowany
ja bataty obieram, ale nie trzeba
kroje podobnie jak frytki ze zwykłych ziemniakó tyle, ze duzo grubsze
wszystkie wkładam do miski, daje ciutke oliwy i wszystkie przyprawy, mieszam łapkami, zeby każda fryta obkleiła się przyprawą
piekarnik rozgrzany do 220 jak z termoobiegiem to może być 200, wykładam na blache wyłozoną papierem do pieczenia
w zależnosci od tego jak grube są frytki pieczemy od 15-30 minut
z reguły pieka sieszybciej niz ze zwykłych ziemniaków
radze spróbować przed wyjeciem, gotowe są mieciutkie i słodkie, nie przypalać!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Anulka1984
Stara wyga
Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 6109
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 13:13, 23 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
mmmmmmm miodziooooooo.... musze wysłac Grzeska dzis na plac po takie ziemniaczki
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jarzynowa
Emerytka
Dołączył: 20 Lip 2011
Posty: 1695
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 13:15, 23 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
warzywa panierowane
kalafior, brokuł, pieczarki, marchewka, czy co tam jeszcze lubicie
mąka (ja pełnoziarnistej używam z lubelli)
jajo roztrzepane
bułka tarta
przyprawy
kalafior i marchewa podgotowane, ale nie na miekko!
brokuł jedynie zblanszowany
pieczary moga być surowe, ale obrane i umyte
kalafior i brokuła dzielimy na różyczki, marchewkę kroimi w paski dosc grube, pieczary w zależności od wielkości, cale albo na pół
bułke tarta mieszamy z przyprawami, mozna dac sporo przypraw, żeby takie bezsamkowe nie było
osuszamy wszystkie warzywka na sicie, każdą rózyczkę, marchewke i pieczarę obtaczamy lekko w pełnoziarnistej mące, żeby wchłoneła nadmiar wilgoci, pottem zanurzamy w jajcu i do przyprawionej bułki tartej, porządnie obtaczamy
piekarnik nagrzany 180-200 blacha wyłozona papierem do pieczenia, układamy warzywka na papierze, pieczeny az bułeczka się zrumieni
ja je uwielbiam z mega prostym sosem - jogurt naturalny, przyprawa curry, czosnek granulowany, sól
wszystko razem mieszam
mniam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Anulka1984
Stara wyga
Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 6109
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 13:17, 23 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
O jarzynka kochana widzisz... dobre dobre.... mysle, że to może przejsc u Patki bo ona lubi takie rzeczy co sie paluszkami... super...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jarzynowa
Emerytka
Dołączył: 20 Lip 2011
Posty: 1695
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 13:25, 23 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
placki z cukinii, ziemniaków, marchewki z płatkami lnianymi z piekarnika
cukinia, ja nie obieram ze skórnki
ziemniaki obrane
marchewka obrana
mozna dać nie dużą cebulke albo szczypiorek
natka pietrusi albo koperek
płatki lniane, albo zwykłe ziarenka siemienia lnianego
mąka pełnoziarnista
jajo
przyprawy
cukinię, pyry, marchwę trę na tarce na DUŻYCH oczkach
zostawiam do odciśnięcia
bebulke trę na małych oczkach, zieleninke drobno siekam
warzywa po odcisnieciu mieszam z zieleniną, płatkami lnianymi, dodaje jajo i przyprawy i tyle maki ile potrzeba, zeby ciasto zyło dosc zwięzła, nie lejące
piekarnik na 180-200 stopni papier do pieczenia smaruję kropelka oliwy, rozsamrowuje pedzelkiem kuchenym
łyzka nakładam na blache nie za duże placki, spłaszczam
trzeba ich pilnować, zeby sie nie przypaliły ale jednoczesnie nie były surowe w środku
jak sie zrumienia to szpatułką przekładam na drugą stronę
ja je wole od tradycyjnych placków ziemniaczanych
podaję z gulaszem i mizerią
albo z wędzonym łososiem, jogurtem i cytrtnką
ale same w sobie są też pyszne i sycące
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jarzynowa
Emerytka
Dołączył: 20 Lip 2011
Posty: 1695
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 13:27, 23 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
Anulka1984 napisał: | O jarzynka kochana widzisz... dobre dobre.... mysle, że to może przejsc u Patki bo ona lubi takie rzeczy co sie paluszkami... super... |
powiem Ci kochana, ze jeszcze mi nikt nie powiedział, ze nie lubi.. wiec może i Patusi zasmakuje
|
|
Powrót do góry |
|
|
Anulka1984
Stara wyga
Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 6109
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 13:30, 23 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
SUper.... Martuś wielka jestes.... napewno to wszystko pobróbuje , smaczne napewno bo w zasadzie nie ma tu nic niedobrego ale o ileż zdrowsze że pieczone w piekarniku a nie tradycyjnie na patelni z tłuszczem
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jarzynowa
Emerytka
Dołączył: 20 Lip 2011
Posty: 1695
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 13:42, 23 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
kotlety z kalafiora - przepis od mojej teściówki
kalarior
jaja
buła tarta przyprawy - sól pieprz
Kalafior ugotować, potem dobrze odparowac, zeby miał jak najmniej wody w sobie. Rozdrobnić widelcem albo najlepiej tłuczkiem do ziemniaków, nie musi byc tottalna miazga, nawet lepiej jak zostanie troche malutkich kawałków
po ostygnieciu posolić i popieprzyc do smaku
dodać jajka i bułkę tartą i smażyc na niewielkiej ilości oleju lub na patelni beztłuszczowej, mozna tez w piekarniku spróbować, ale ja jeszcze ich w piekarniku nie robiłam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jarzynowa
Emerytka
Dołączył: 20 Lip 2011
Posty: 1695
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 13:43, 23 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
potem jeszcze napiszę przepis na owoce z piekarnika z kruszonką, na fritattę i coś jeszcze miałam ale zapomniałam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Anulka1984
Stara wyga
Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 6109
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 13:47, 23 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
Jarzynka super... to spokojnie jak znajdziesz chwilke, nie musi byc wszytstko na juz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jarzynowa
Emerytka
Dołączył: 20 Lip 2011
Posty: 1695
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 14:14, 23 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
Ania :* pisze teraz póki pamietam haha bo potem będzie dupa
jeszcze szukam na ciasto marchewkowe i na dwa ciacha z bananów, świeta idą, ciacha będziemy robic, to juz lepiej jakieś z owocków ni z sama mąka i chemia
aaaa i mam jeszcze jedno ciacho bez mąki zupełnie
dobra zapierdalam szukać przepisów
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jarzynowa
Emerytka
Dołączył: 20 Lip 2011
Posty: 1695
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 16:50, 23 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
fajny przepis na pastę z pieczonych warzyw, zamiast fasoli można dać słonecznik i razem wszystko zblenderować [link widoczny dla zalogowanych]
oczywiscie przepis mozna dowolnie modyfilkowac, dodawać zaieleninę i różne przyprawy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jarzynowa
Emerytka
Dołączył: 20 Lip 2011
Posty: 1695
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 17:25, 23 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
migdałowe ciasto bez mąki
mozna odpuscić robienie karmelu i posypać samym cukrem pudrem ale z kajmakiem jest mega
450 g łuskanych migdałów*
450 g cukru
1/3 szkl. białek
3 krople esencji migdałowej*
forma 27cm/20cm lub tortownica o śr. 23 cm
Formę wysmarować masłem i wysypać mąką.
Piekarnik nagrzać do temp. 150 stop. C.
Zemleć 2/3 migdałów (300 g), a następnie utrzeć je z połową cukru (225 g).
Pozostałe migdały posiekać i odstawić, resztę cukru wsypać do rondla.
Do masy z migdałów i cukru dodać białka i 3 krople esencji migdałowej. Mieszać tak długo aż wszystkie składniki połączą się w gęstą, gładką masę.
Masę włożyć do formy, piec 35-40 min, aż stwardnieje i nabierze złotobrązowego koloru.
Polewę powinno się przygotować, zanim ciasto migdałowe ostygnie, gdyż po wyłożeniu jej na zimne ciasto twardnieje i pęka.
Ciasto wyjąć z pieca i odstawić.
Na średnim ogniu stopić pozostały cukier cały czas mieszając. Trzymać na ogniu tak długo, aż nabierze złotawobrązowego koloru. Po zdjęciu karmelu z ognia natychmiast wrzucić do niego posiekane migdały. Masę karmelową szybko rozsmarować na ciepłym lub letnim (nie zimnym) cieście.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|